Cabinet personal

26.01.2023

În fiecare an, în ultima săptămâna a lunii ianuarie, la nivel internațional se d

În fiecare an, în ultima săptămâna a lunii ianuarie, la nivel internațional se desfășoară Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a cărei obiectiv de bază este informarea doamnelor și domnișoarelor privind metodele de prevenire a cancerului de col uterin.

Anul curent se desfasoara a 11-a ediție a evenimentului. Astfel, în data de 23.01.23 a fost lansată Săptămâna Internationala de prevenire a cancerului de col uterin, în cadrul unui eveniment organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Toate unitatile medicale și-au consolidat puterile în lupta cu cancerul de col uterin. Echipa Centrului Medical ”Sancos” este alaturi în aceasta campanie de informare prin intermediul medicilor de familie, a medicilor ginecologi cât si prin distribuirea pliantelor informative cu îndemnul către femei să „Păstreze sănătatea și să facă testul citologic!”.

Aproape în fiecare zi în țara noastră o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 3 zile o femeie moare din această cauză. În același timp, maladia poate fi prevenită!

În cadrul sistemului de sănătate din țara noastră este asigurat accesul gratuit la servicii precum prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV).

👱‍♀️👩‍🦰Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Efectuarea regulată a screeningului de col uterin, permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Totodată, atât fetele, cât și băieții de vârsta adolescenței trebuie să fie vaccinați împotriva infecției cu HPV.

Aceste 2 măsuri – testarea citologică și vaccinarea împotriva infecției HPV reprezintă unica armă sigură de luptă împotriva acestei maladii.

Este foarte important să treci peste frică, peste starea de panică, să ai curaj și încredere în sistemul de sănătate! „Păstreză sănătatea! Fă testul citologic!”

Pentru orice detalii, lăsați-ne un mesaj

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
0
  0
  Coșul
  Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
   Calculate Shipping
   Apply Coupon