Cabinet personal

24.08.2020

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente moderne. Interviu cu Cezara Bolocan, medic dermato-venerolog, cosmetolog.

În fiecare an, peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt depistate pe glob. Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat, caracterizat prin creşterea necontrolată a celulelor care produc pigment. Astfel, poate apărea oriunde pe suprafaţa pielii, inclusiv pe zonele care nu sunt expuse la soare, dar este mai probabil să apară în anumite zone. Autoexaminarea pielii și monitorizarea periodică a alunițelor de către un specialist, pot salva viața unui pacient. De această părere este Cezara Bolocan, medic dermato-venerolog, cosmetolog.

 

43293021 1812200512222829 7099926281428402176 n

  

O pată nouă pe piele – una care îşi modifică forma, dimensiunea sau culoarea sau una care arată diferit – este un semnal de alarmă important pentru melanom şi trebuie verificat de medic.

În ultima perioadă se constată o creştere a cazurilor de tumori dezvoltate la nivel tegumentar, ceea ce din păcate ne alarmează. Formațiuni tumorale cutanate sunt reprezentate de modificări benigne ( keratoze seboreice, acantom cutanat, fibrom moale, hemangiom, )sau maligne, precum carcinomul, melanomul cu un grad de malignizare înalt. Acestea apar la nivelul pielii, de la o simplă modificare de culoare, apariție spontană de formațiuni nevice, fie apariția unor modificări la nivelul nevului existent(precum creșterea în diametru, sângerări locale, senzație de prurit sau durere).

 

Cancerul de piele: Cauze

Principalele cauze ale cancerului cutanat sunt: moştenirea genetică, expunerea la radiaţii ultraviolete fără protecţie solară, folosirea solarului, arsurile solare repetate, traumele cronice la nivelul pielii(îndeosebi de la ochelari, curea, haine sau încălţăminte). Tumorile cutanate prezintă semne specice şi trebuie să m atenţi la orice modicare a aspectului pielii. Orice pată suspecta, modicare la nivelul nevului existent sau apariţia de novo a unei formaţiuni prezintă un semnal de alarmă pentru pacient. Cancerul de piele poate nedureros, cu dimensiuni minime, lipsit de senzaţii subiective, dar periculos în acelaşi timp. Doar un consult cât mai rapid la medicul dermatolog poate depista la stadii cât mai precoce şi aplicarea unui tratament maxim efectiv.

Principalul factor de risc pentru cancerul de piele este expunerea în exces la lumina soarelui (radiaţii ultraviolet – UV), dar există şi alţi factori de risc care variază pentru diferite tipuri de cancer de piele.
 
”Printre semnele care pot indica apariţia cancerului de piele putem enumera:
 • Orice excrescenţă a pielii care îşi măreşte dimensiunile, nu regenerează în 7-14 zile şi are un aspect perlat, translucid, maroniu, negricios sau are mai multe nuanţe;
 • Nevii sau alte semne din naştere care îşi schimbă culoarea, devin asimetrice, au textura modicată, au margini neregulate, sunt mai mari de şase milimetri;
 • Apar după vârsta de 25 de ani;
 • Orice semn sau pată care doare, sângerează sau prezintă prurit, este suspectă pentru o tumoare cutanată”.
 

Expunerea iraţională la soare joacă un rol important în dezvoltarea melanomului sau altor forme de cancer cutanat. Expunerea nedăunătoare la radiaţiile UVA şi UVB se realizează prin urmarea unor paşi simpli: 

 • Nu folosiţi solarul.
 • Cu 20 minute până la expunerea la UV folosiţi o cremă de protecţie solară de spectru larg (care blochează atât razele UVA cât şi UVB – vericaţi eticheta).
 • Evitaţi expunerea la soare atunci când razele sale sunt cele mai puternice (între orele 10:00 şi 17:00). Expunerea excesiva la soare cauzează nu doar formarea în timp a unor forme de tumori cutanate, dar duce şi la deteriorarea pe termen lung a pielii. Petele solare, hiperpigmentaţia şi ridurile vor apărea ca efect secundar al expunerii la soare de-a lungul timpului”.
 
Un diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superUn diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superciale ale pielii, însoţit de un tratament chirurgical adecvat, asigură un prognostic favorabil, în peste 90% în cazuri.
 
Cancerul de piele este diagnosticat şi tratat cu succes în stadii incipiente. Astfel, pacientul trebuie instruit cum să prevină apariţia unei tumori cutanate, dar şi adresarea de urgenţă în caz de depistări a unor formaţiuni modicate. Cu cât este depistată mai devreme tumoarea cutanată, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.
 

Dermatoscopia este o metodmodern, rapid, indoloră şi neinvazivde examinare a pielii, folositpentru a crete acurateea diagnosticului dermatologic. În funcie de stadiul cancerului de piele, dar i ali factori, opiunile de tratament pot :crioterapia, laserterapia, electrocoagularea, intervenia chirurgical, terapia tintita, chimioterapia, radioterapia.

În stadii incipiente, melanomul poate tratat doar prin intervenia chirurgical, însformele mai avansate de cancer de piele necesitde multe ori alte tratamente. Îndeprtarea tumorii pe cale chirurgicaleste în principal terapia pentru formele de cancer non-melanom (adiccarcinomul bazal celular i carcinomul scuamos celular). Medicii folosesc câteva tratamente cu aplicare localpentru a trata keratoza actinic(solar)”, susine Cezara Bolocan.

 

Cine este predispus la cancerul de piele?

Persoanele cu risc de a face cancer de piele sunt cei cu pielea foarte alb, phototip I-II, rocate sau blonde, cu ochii albatri sau verzi, care se nasc cu multe alunie pe corp( sindromul nevilor multipli) sau cei care au în familie cazuri de cancer al pielii. De aceea, persoanele cu multiple alunie trebuie evaluate periodic de ctre un dermatolog cu competenţă în dermatoscopir. Se efectueazTBSE( total body skin examination), prolul clinic i dermatoscopic al nevilor.

Monitorizarea dermatoscopicdigitala,instruirea individuala pacienilor, colectarea minuioasa anamnezei, recomandrile cu privire la protecia de UV, folosirea corecta cremelor cu SPF 50 i adresarea la timp sunt factori- cheie ce ne pot menine starea pielii sntoasă şi viaa în siguranţă”!

Potrivit datelor statistice, anul trecut, maladia a fost depistatla 1135 de persoane.

 

 

Pentru orice detalii, lăsați-ne un mesaj

  0
   0
   Coșul
   Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
    Calculate Shipping
    Apply Coupon