Cabinet personal

02.12.2019

“Arsurile“ la stomac – cauze și tratament

“Arsurile“ la stomac – cauze și tratament

“Arsurile“ la stomac - cauze și tratament

Deseori, motivul adresării pacientului la gastroenterolog sunt arsurile retrosternale, care reprezintă componentul primordial al bolii de reflux gastroesofgian.

Boală de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când cantitatea de conținut gastric care reflueaza în esofag este peste limitele normale și depășește mecanismele fiziologice antireflux, determinând apariția simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. Esofagita). Poate să apară la orice vârstă, fiind mai frecventă la adulții peste 40 ani. Afectează ambele sexe în mod egal, bărbații având însă o incidența mai mare a complicațiilor. Boală de reflux gastroesofagian este întâlnită la 25 – 75 % din femeile însărcinate, simptomele debutând de regulă în cursul sarcinii și dispărând curând după naștere.

Principalele simptome (clasice) ale bolii de reflux gastroesofagian sunt:
• pirozisul: senzație de arsură retrosternala inferioară,
• regurgitatia: refluarea conținutului gastric în cavitatea bucală, fără efort de vomă
• eructatia (râgâit)

Alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian sunt:disfagie (dificultate la înghițirea bolusului alimentar), odinofagie (durere la înghițirea bolusului alimentar), durere toracică noncardiaca, simptome pulmonare (tuse, astm, pneumonie de aspirație), laringiene (răgușeală, disfonie), faringiene (faringită), halitoza, sughiț cronic, senzație de globus (“nod în gât”), eroziuni dentare.

Factorii care contribuie la apariția refluxului gastro-esofagian :
• Supraponderabilitarea
• alimentele grase
• băuturile acidulate și care conțîn cofeină
• alcoolul, fumatul, unele medicamente.

Cum ne poate afecta calitatea vieții boală de reflux gastroesofagian ?
Netratată, boală de reflux gastroesofagian poate determina apariția unor complicații serioase. Inflamația continuă a esofagului dată de acidul gastric poate cauza ulcerații, sângerări și mai târziu în evoluție stenozari (îngustări ale esofagului cu trecerea dificilă a alimenetelor), apariția esofagului Barret (stare precanceroasa), cancerului de esofag.

Programează-te la o consultație dacă:
• Prezinți careva din simptomele enumerate mai sus
• Iei medicamente fără rețetă contra arsurilor gastrice și fără eficientă mai mult de două ori pe săptămâna.

P.S. Mergi cât mai repede la urgență dacă ai dureri în piept, mai ales dacă apar și dificultate în respirație, durere la nivelul brațelor sau maxilarului. Acestea pot fi semne ale unui infarct de miocard, deseori confundate cu boala de reflux gastroesofagian.

 

Pentru detalii și programări +373 022 909 909.

Sănătatea și frumusețea sunt de neprețuit! Aveți încredere în cei mai buni!

 

 

02.12.2019

Pentru orice detalii, lăsați-ne un mesaj

  0
   0
   Coșul
   Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
    Calculate Shipping
    Apply Coupon