гинекомастия, ginecomastie

Ginecomastie

Ginecomastie constă în prezenţa la bărbaţi a unor sâni cu aspect feminin, că urmare a dezvoltării glandei mamare. Această afecţiune trebuie diferenţiată de pseudoginecomastie, datorată acumulării în exces a grăsimii la nivelul regiunii mamare la bărbat.
Ginecomastie este o afecţiune benignă, întâlnită la orice vârstă, dar mai frecventă la adolescenţi şi la bărbaţii cu vârstă peste 60 de ani.

Deşi anumite medicamente, cum ar fi steroizii anabolizanţi, medicamentele ce conţin estrogeni, alcoolul, etc., şi alte afecţiuni medicale, printre care cancerul, insuficienţa hepatică,pot produce sau contribui la apariţia ginecomastiei, este unanim acceptat faptul că un mare procent din cazuri au o cauza necunoscută.

Soluția propusă de chirurgia plastică este intervenţia care poate fi realizată prin excizie sau prin liposucţie, în funcţie de faptul dacă sânul este mărit prin exces de ţesut glandular sau de depozite de grăsime.

Intervenţia chirurgicală necesară pentru a corectă ginecomastie poate fi efectuată bărbaţilor sănătoşi, stabili emoţional, de orice vârstă. Cei mai buni candidaţi pentru această procedura au pielea fermă, elastică, ce se va re-aranja pe noul contur al pieptului. Această intervenţie nu este indicată la bărbaţii obezi, supraponderali, ce nu au încercat mai întâi să corecteze această problema prin sport şi dietă. De asemenea, persoanele care beau băuturi alcoolice în exces, nu sunt consideraţi în principiu buni candidaţi pentru intervenţia chirurgicală, deoarece acesta, împreună cu steroizii anabolizanţi, pot duce la re-apariţia ginecomastiei. Prin urmare, aceşti pacienţi sunt în primul rând îndrumaţi a se opri din folosirea acestor substanţe pentru a vedea dacă ginecomastia se diminuează, înainte că intervenţia chirurgicală să fie considerată o opţiune.

Dacă ţesutul glandular în exces este cauza principală a măririi sânilor, atunci va fi excizat (tăiat) cu electrocauterul. Excizia poate fi efectuată singură sau în combinaţie cu lipoaspiraţia. În cazul unei proceduri tipice, se face o incizie localizată într-o poziţie camuflată – fie la marginea areolei, pielea întunecată ce înconjoară mamelonul, fie în zona de sub braţ. Lucrând prin această incizie, medicul chirurg va îndepărta excesul de ţesut glandular, grăsime şi piele din jurul areolei şi din părţile laterale şi din partea de jos a sânului. Reducerile majore care implică îndepărtarea unei cantităţi semnificative de ţesut şi piele pot necesită incizii mai mari, care duc la cicatrici mai vizibile.

Dacă se realizează lipoaspiraţia pentru a elimina excesul de grăsime, canulă este de obicei introdusă prin inciziile existente. Dacă ginecomastie este formată în principal din grăsime în exces, atunci chirurgul va folosi mai mult că sigur liposucția pentru a elimina acest exces de grăsime. O incizie mică, cam de 1 cm lungime va fi efectuată în jurul marginii areolei, sau poate fi plasată în zona de sub braţ. Un tub gol subţire numit canulă care este ataşat de o pompă de vid este apoi introdus prin incizie. Cu mişcări energice, dar atente, chirugul deplasează canula printre straturile de sub piele, dizlocand grăsimea şi aspirând-o.

Indiferent dacă procedura a constat doar din lipoaspiraţie sau s-a efectuat şi excizie, veţi simţi un disconfort pentru câteva zile după operaţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să staţi în pat. Acest disconfort poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor. De asemenea vă vor fi prescrise şi antibiotice. În orice caz, este bine să aveţi pe cineva care să va ducă cu masina după operaţie şi care să va ajute pentru o zi sau două, dacă este necesar. Veţi fi tumefiat şi învineţit pentru o perioada. De fapt, s-ar putea să va întrebaţi dacă există vreo îmbunătăţire a ginecomastiei. Pentru a reduce umflarea zonelor operate, veţi fi instruit să purtaţi un corset elastic încontinuu timp de 2 săptămâni şi pentru încă câteva săptămâni, numai noaptea.

Deşi cea mai mare parte a umflăturii va dispărea în primele câteva săptămâni, este posibil să treacă 3 luni sau mai mult până că rezultatul final al operaţiei să fie aparent. În tot acest timp este important să începeţi să reveniţi la normal. Veţi fi încurajaţi să începeţi să mergeţi chiar din ziua operaţiei şi puteţi reveni la locul de muncă atunci când va simţiţi îndeajuns de bine, moment care poate fi şi la 2-3 zile după intervenţie. Firele de sutură vor fi îndepărtate la 7-10 zile după operaţie.

Galerie foto pînă și după operație de ginecomastie

 

Servicii