Nivelul crescut al testosteronului la femei: cauzile și tratamentul

Высокий уровень тестостерона у женщин - причины и лечение

Testosteronul este frecvent asociat cu hormonii masculini care influențează densitatea osoasă, masa musculară, ceșterea părului facial și corporal, precum și a sexualitatea masculină. Însă, în volume mici, acest hormon este produs și de corpul feminin, în ovare și glandele suprarenale. În corpul feminin, testosteronul influențează tonusul muscular, distribuția țesutului adipos, acționând și asupra sănătății sexuale și libidoului. Nivelul acestui hormon la femei este foarte important.

Nivelul crescut al testosteronului la femei duce la dereglarea echilibrului hormonal.

Fără consultația unui specialist și analize de laborator este destul de dificil să determinați creșterea nivelului de de testosteron.
Cu toate acestea, în baza unor simptome prealabile, puteți face concluzii referitor la semnele unei hipersecreții de testosteron.
Printre aceste se numără:
- apariția subită a pilozității în zone complet nenaturale pentru femei;
- creșterea nivelului de îngrășare a părului și o scădere a vitezei de murdărire a acestuia;
- creșterea nivelului de ten gras sau o schimbare bruscă a tipului său;
- căderea părului, precum și apariția zonelor cheloide;
- dereglarea ciclului menstrual;
- se schimbă timbrul vocii, tonalitatea devine observabil mai scăzută și, în unele cazuri, răgușită;
- apetit crescut, însoțit de o acumulare a țesutului gras și a masei musculare;
- instabilitatea stării emoționale,iritabilitate, adesea însoțită de atacuri de agresivitate.

Oricare dintre aceste simptome trebuie să vă motiveze să vizitați urgent un medic endocrinolog!

Creșterea nivelului de testosteron la femei poate fi cauzată de prezența anumitor boli, de administrarea anumitor medicamente, de alimentație incorectă, de un stil de viață nesănătos, fie de ereditate. Adeseori, totalitatea sau coincidența mai multor dintre factorii enumerați, pot duce la apariția bolii. Consultația medicului endocrinolog va ajuta la constatarea cauzei afecțiunii și la începerea tratamentului.

Consultația primară a medicului endocrinolog la Clinica SANCOS nu provoacă pacienților noștri nici o incomoditate, fiind foarte informativă. Medicul ascultă cu atenție anamneza, apoi efectuează o examinare clinică. O atenție deosebită este acordată dimensiunii ganglionilor limfatici și prezenței neoplasmelor în glanda tiroidă. Pentru a clarifica diagnosticul, poate fi prescrisă o trimitere la analize de laborator și instrumentale, toate disponibile în cadrul Clinicii SANCOS.

 

22.06.2020

 

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,