De ce sunt periculoase căpușele și de ce este atât de important să te adresezi la timp unui dermatolog?

De ce sunt periculoase căpușele și de ce este atât de important să te adresezi la timp unui dermatolog?

Odată cu încălzirea vremii apar multe insecte care transmit boli infecțioase. Printre acestea foarte importante sunt căpușele. Vizitarea oricărei zone cu vegetație, chiar și în oraș, este periculoasă din cauza mușcăturii acestor insecte puțin vizibile. Efectul infecției în acest caz este departe de a fi imediat, dar consecințele pot fi critice.

În Moldova, peste 60% din căpușe sunt purtătoare de boli cum ar fi borelioza sau boala Lyme.

Este imposibil să distingi insectele obișnuite de cele infectate, după aspect. Pericolul infectării constă în faptul că mușcătura acestei insecte nu este practic simțită. Căpușa poate fi detectată prin examinarea atentă a corpului, dar puțini sunt capabili să o extragă corect.

Sfatul de a extrage o căpușă cu o picătură de ulei sau benzină este destul de răspândit. Se spune că fără aer căpușa va fi nevoită să se desprindă de piele și să iasă afară. În realitate, în astfel de cazuri căpușa aproape întotdeauna moare, reușind însă să elimine bacterii patogene în corpul omului. Și aici începe cursul lent al bolii, care duce uneori la aritmii, dureri articulare, paralizie și chiar deces.

Cel mai adesea efectele unei mușcături apar ca una sau mai multe pete sub forma unei erupții cutanate roșii. Mai mult, această manifestare poate migra lent pe piele, iar ulterior poate chiar dispărea cu totul. Cu toate acestea, dispariția erupției nu înseamnă însănătoșire. Un dermatolog experimentat te va ajuta la determinarea naturii bolii cutanate și a posibilelor sale consecințe.

Cea mai bună soluție este să mergi la medic imediat ce detectezi o căpușă pe corp.

Specialiștii clinicii Sancos îndepărtează cu grijă căpușa, după care insecta este trimisă spre examinare. Acest lucru permite obținerea celui mai rapid rezultat cu privire la probabilitatea de infectare și, în consecință, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea bolii. Trebuie să mergi la medic și în cazul în care căpușa este eliminată independent. Faptul infectării în acest caz este stabilit prin analiză.

Rapiditatea adresării la medic este un factor major în combaterea cu succes a bolilor transmise de căpușe infectate. Cu cât trece mai mult timp după mușcătură, cu atât eficacitatea medicamentelor prescrise pentru infecție este mai mică. Cu toate acestea, chiar și o vizită târzie la un dermatolog te va ajuta să eviți consecințe mult mai grave ale mușcăturii unei căpușe.

 

03.05.2019

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,