Care este legătura dintre hormoni și greutatea corporală?

Principalele cauze ale excesului de greutate includ în mod tradițional un stil de viață sedentar și o supraalimentare. În consecință, activitatea fizică și o dietă echilibrată sunt considerate cea mai bună metodă de combatere a obezității. Dar se întâmplă, de asemenea, că metodele atât de înrădăcinate în conștiință nu aduc absolut niciun rezultat. Greutatea nu scade. În acest caz este foarte probabil un dezechilibru hormonal, care duce la o acumulare excesivă de greutate.

Excesul de hormoni, precum și deficiența lor în organism, conduc la tulburări metabolice, ceea ce provoacă o acumulare accelerată a depunerilor de grăsime

Una dintre cele mai frecvente manifestări ale tulburărilor hormonale este o senzație crescută de foame, însoțită de cel puțin unul dintre următoarele simptome:
- schimbări bruște de dispoziție;
- oboseală constantă;
- stare depresivă;
- sete constantă;
- piele uscată;
- constipație frecventă;
- căderea părului;
- senzație de nod în gât;
- umflarea membrelor;
- intoleranță la frig;
- tensiune arterială crescută.

Un semn al dezechilibrului hormonal poate fi însăși supraponderabilitatea. Țesutul adipos situat în zona abdomenului are efect asupra producerii hormonului leptină, excesul căruia duce la scăderi de tensiune. În plus, excesul de greutate afectează hormonii responsabili de funcția reproductivă.

Prezența tulburărilor hormonale în organism poate fi stabilită în cadrul unei consultații a endocrinologului de la clinica Sancos.

Endocrinologul se ocupă de tratamentul bolilor asociate cu disfuncții ale sistemului hormonal. Printre acestea se numără:
- sindromul metabolic asociat cu o scădere a zahărului din sânge, care încetinește dezintegrarea grăsimii;
- nivel ridicat de prolactină, care conduce la scăderea concentrației de hormoni sexuali în organism și la încetinirea metabolismului bazal;
- hipotiroidism, care conduce la încetinirea proceselor metabolice și la dezvoltarea obezității hipotiroidiene;
- sindromul de hiperandrogenism, manifestat prin afectarea funcționării sistemului nervos central și a altor organe.

Bolile hormonale care au un efect negativ asupra greutății unei persoane pot duce la boli precum diabetul zaharat.

Clinica Sancos are toate echipamentele medicale necesare pentru o diagnosticare corectă. Puteți face o programare la endocrinolog la numărul de telefon +373 (22) 909 909.

Sancos – sănătatea și frumusețea nu au preț. Aveți încredere în cei mai buni! 

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,