Elastografia – studierea rigidității și elasticității țesuturilor


Elastografia
este considerată astăzi una dintre cele mai moderne metode de evaluare cu ultrasunete a rigidității și elasticității țesuturilor.

Esența metodei

Toate țesuturile din corpul uman au o densitate fixă. Țesuturile sănătoase sunt foarte elastice, în timp ce formațiunile maligne și prezența proceselor patologice în acestea măresc de zeci de ori rigiditatea lor.

Atunci când efectuează electrografia, specialistul evaluează elasticitatea țesuturilor, prin analiza cantitativă și calitativă a imaginii elastografice color și a volumului modificărilor patologice în raport cu țesutul sănătos. În procesul de elastometrie medicul va determina prezența procesului fibros și stadiul său.

Elastografia ajută la identificarea afecțiunilor oncologice în stadii timpurii!

Tipuri de elastografie

Cu compresie – se folosește, de obicei, pentru țesuturile apropiate de piele. Acest tip de examen permite identificarea formațiunilor maligne și benigne într-un stadiu incipient. Elastografie cu unde S – pentru crearea undelor S se folosește un impuls acustic transversal, care permite evaluarea rigidității țesutului cu orice fel de localizare, în astfel de organe precum :

  • ficat;
  • glanda tiroidă;
  • glandele mamare;
  • țesuturile moi.

Cum se efectuează elastografia?

Elastografia nu necesită pregătire specială.

În timpul procedurii, pe zona examinată este plasat un senzor, care creează o presiune suplimentară minimă. Pe această bază se estimează modificarea frecvenței. Medicul vede pe monitor o cartogramă color, cu o evaluare a indicatorilor calitativi și cantitativi. Datorită elasticității diferite, zonele eterogene ale țesutului se contractă și apoi revin la poziția inițială în momente diferite.

Scanerul citește informațiile despre modificarea rigidității țesuturilor, colorându-le și diferențiind zonele sănătoase și cele afectate cu ajutorul anumitor culori.

Pentru detalii, dar și pentru a vă înscrie la o procedură de elastografie, contactați-ne la numărul de telefon +373 (22) 909 909 sau completați formularul online

Sancos – sănătatea și frumusețea nu au preț. Aveți încredere în cei mai buni!

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,