FibroScan: o metodă nedureroasă și precisă pentru diagnosticarea bolilor hepatice

FibroscanFicatul este un organ vital care îndeplinește multe funcții în corpul uman. În același timp, ficatul este foarte vulnerabil la infecțiile virale, la medicamente și la alți factori de mediu.

 Dacă ficatul este afectat, celulele acestuia încep să moară. Acest lucru provoacă proliferarea țesutului conjunctiv și apariția cicatricilor, cu alte cuvinte – fibroza. Dacă această proliferare a țesuturilor este depistată într-un stadiu incipient, fibroza poate fi tratată. Cu toate acestea, dacă nu vă adresați la timp unui specialist, aceasta se va transforma în ciroză și organul va înceta să funcționeze. Un pacient cu ciroză are dureri severe.

 Pentru o lungă perioadă de timp singura metodă de diagnosticare a fibrozei a fost biopsia – o procedură foarte neplăcută pentru pacient. Pentru ca medicul să ia țesut pentru analiză, pacientul era străpuns la nivelul peretelui abdominal cu un ac de puncție. În 30% din cazuri această metodă provoca sângerări severe și, în cazuri rare, chiar deces

Acum biopsia a fost înlocuită cu o nouă metodă de diagnostic – FibroScan.

FibroScan-ul reprezintă o metodă neinvazivă pentru determinarea gradului de fibroză hepatică, oferind, de asemenea, o idee despre starea ficatului în alte boli.

O ecografie standard determină doar densitatea țesutului, în timp ce FibroScan-ul furnizează date privind rezistența țesutului la oscilații electromagnetice. Acest lucru face posibilă identificarea zonelor cu elasticitate scăzută și începerea tratamentului la timp.

Elasticitatea (densitatea) ficatului reprezintă un parametru fizic precis, exprimat în kilopascali (kPa). Măsurătorile sunt efectuate în zeci de puncte, ceea ce mărește posibilitatea de a evalua o zonă mai mare. Gradul de elasticitate este determinat de dispozitiv fără participarea examinatorului, ceea ce elimină subiectivismul în evaluarea rezultatelor.

Pentru pacient această procedură este nedureroasă, confortabilă și, cel mai important, precisă! Exactitatea rezultatelor obținute cu FibroScan și examinarea histologică a fost demonstrată la mii de pacienți.

În clinica Sancos diagnosticarea se realizează folosind aparatul de înaltă performanță cu ultrasunete Logiq S8 XD Clear 2,0 cu tehnologie integrată FibroScan (fabricat de General Electric Healthcare). Scanerul cu ultrasunete Logiq S8 XD Clear 2.0 este una dintre cele mai bune opțiuni pentru examenul cu ultrasunete, datorită gamei largi de senzori și mulțimii de funcții.

Indicații pentru ultrasonografia cu FibroScan:

• Persoane cu vârsta de la 40 de ani, în scopul examinării preventive;
• Hepatite virale;
• Boli hepatice autoimune;
• Boli hepatice transmise prin ereditate (de exemplu, sindromul Gilbert);
• Colesterol sau trigliceride ridicate;
• Exces de greutate;
• Ciroză suspectată sau stabilită

Dacă doriți să vă asigurați de sănătatea dumneavoastră sau faceți parte dintr-un grup de risc, cel mai bine este să nu vă faceți griji și să vă adresați unui specialist! Tehnologiile medicale moderne folosite de un specialist cu experiență vă vor ajuta să depistați problema în timp, iar medical vă va prescrie cel mai eficient tratament, special pentru cazul dumneavoastră.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a vă programa la procedură, contactați-ne la +373 (22) 909 909, sau online, completând formularul de pe site-ul nostru.

Sancos – sănătatea și frumusețea nu au preț. Aveți încredere în cei mai buni!

Indicații pentru ultrasonografia cu FibroScan: 

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,