Ziua Internationala de Combatere a HIV/SIDA

Anual, la ziua de 1 decembrie – în lume, conform calendarului aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se marchează –Ziua Internaţională de Combatere a HIV/SIDA.

 

Ziua mondială de combatere SIDA oferă oportunitatea pentru prevenirea infecţiei cu HIV, dezvoltarea atitudinii tolerante şi non-discriminatorii către persoanele cu HIV şi asigurarea lor cu tratament, îngrijiri și suport social.

 

Actualmente, în Republica Moldova se implemeteaza cel de-al 4-lea Program Naţional de prevenire şi control a infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015, aprobat prin HotărîreaGuvernului Republicii Moldova nr. 1143 din 16.12.2010, denumit Campania „Tendinţa Zero”, începută în anul 2011 și care va continuă pînă în 2015.

„Zero noi infectiari cu HIV. Zero discriminare. Zero decese legate de SIDA”.

Cele mai importante etape spre atingerea scopului Zero este reprezentat de 10 sarcini pentru a fi realizate pînă în 2015:

Zero noi infectări cu HIV:

• Reducerea transmiterii pe cale sexuală a HIV cu 50% pînă în 2005;

• Reducerea transmiterii HIV în rîndurile persoanelor care îşi injectează droguri cu 50% pînă în 2015;

• Eliminarea noilor infectări cu HIV în rîndul copiilor pînă în 2015 şi reducerea substanţială a deceselor materne legate de SIDA.

Zero decese legate de SIDA:

• Atingerea cifrei de 15 de milioane de persoane care trăiesc ci HIV asigurate cu tratament antiretroviral pînă în 2015;

• Reducerea deceselor de tuberculoză la persoanelor care trăiesc cu HIV, cu 50 la sută pînă în 2015.

Zero disriminare:

• Eliminarea restricţiilor legate de HIV privind intrarea, şederea şi rezidenţă;

• Eliminarea stigmatizării şi discriminării persoanelor care trăiesc cu şi/sau afectate de HIV prin promovarea legilor şi politicilor care să asigure realizarea deplină a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilorfundamentale;

• Eliminarea inegalităţilor de gen şi cazurilor de abuz şi violente bazate pe gen şi creşterea capacităţii femeilor şi a fetelor pentru a se proteja de HIV.

 

Clinica SANCOS  este in deplină solidaritate cu persoanele depistate  HIV  pozitive si a celor care trăiesc cu SIDA. În instituție funcționează cabinetul de consiliere și testare voluntară a HIV/SIDA și a Hepatitelor virale, unde persoanele pot apela pentru serviciile respective.

 

ALTE MATERIALE

Astăzi vrem să vă prezentăm doctorul Guzun Eugenia - endocrinolog la clinica Sancos, specializat în diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului endocrin.  dr. Guzun a studiat la Universitatea
Amigdalita nu e o oarecare durere în gât. Cei care suferă de această boală suportă un adevărat chin la fiecare înghițitură. Aceasta este o boală infecțioasă, foarte frecventă la copii,