хирургия ожирения

Chirurgia obezității

Chirurgia este considerată astăzi cel mai eficient tratament al obezităţii morbide!

În prezent, obezitatea patologică poate fi tratată cu succes chirurgical. Chirurgia bariatrica, nu urmăreşte scopuri estetice, ci are ca obiectiv prevenirea şi corectarea problemelor medicale asociateobezităţii., ameliorarea stării de sănătate a pacientului, creşterea bunăstării şi a calităţii vieţii pacienţilor. Este considerată cel mai eficient tratament al obezităţii morbide.

În acest sens, în cadrul Clinicii ”SANCOS” sunt efectuate următoarele tipuri de intervenții chirurgicale:

- Balon intragastric

Balonul intragastric este un dispozitiv medical din silicon care se introduce în stomac cu scopul de a ocupa o parte din volumul acestuia, ceea ce va avea ca rezultat reducerea aportului alimentar. Acest tratament face parte din categoria procedurilor restrictive. Balonul intragastric nu reprezintă o intervenţie chirurgicală propriu-zisă. Se montează printr-o procedură care se realizează asistat endoscopic, deci minim-invazivă.

Deoarece se îndepărtează după 6 luni, balonul intragastric are avantajul de a lasă anatomia aparatului digestiv complet nemodificată, fiind astfel o metodă eminamente reversibilă.

Procedura constă în introducerea în stomac a unui balon dezumflat după o prealabilă endoscopie de evaluare a integrităţii tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Ulterior, balonul este umflat sub control endoscopic cu o cantitate care variază între 400 şi 700 ml de soluţie salina colorată cu albastru de metilen. Rolul acestui colorant este de a anuntă o spargere accidentală a balonului cu exteriorizare a lichidului prin micţiune sau vomă, ceea ce ar impune extragerea de urgenţă a balonului pentru evitarea unei obstrucţii digestive.

De la caz la caz, procedura impune spitalizare de 1-2 zile. Extragerea se face după aproximativ 6 luni, tot pe cale endoscopică, sub o uşoară sedare, necesitând o zi spitalizare.
Balonul intragastric se asociază cu o dietă hipocalorică şi cu un program susţinut de exerciţii fizice cu scopul de a se realiza schimbarea comportamentală de durata şi modificarea permanentă a stilului de viaţă.

- Gastric sleeve

Sleeve gastric sau gastrectomia longitudinală, denumită mai comun şi operaţia de miscorarea stomacului, este o intervenţie care constă în rezecţia unei părţi din stomac, cu realizarea unui tub gastric cu un volum de 100-120 ml.

Efectele favorabile ale operaţiei se înregistrează la peste 80% din pacienţi, iar rezultatele pot fi îmbunătăţite printr-o colaborare strânsă între pacient şi chirurg şi urmarea ulterioară a unui mod de viaţă sănătos. Scăderea ponderală este determinată de reducerea drastică a cantităţii de alimente ingerate ca urmare a volumului redus al neo-tubului gastric şi reducerii distensiei gastrice.

Gastric sleeve este o operaţie bariatrică care determină o scădere ponderală importantă, în special în primii ani de la operaţie. În funcţie de rezultatele obţinute, gastrectomia longitudinală poate rămâne ca operaţie definitivă, în condiţiile unei urmăriri atente. În cazul unor pacienţi super-obezi sau scăderii ponderale insuficiente sau a câştigului ulterior în greutate, gastric sleeve se poate asocia cu o nouă intervenţie eficientă de exemplu by pass-ul gastric.

- By pass gastric

Procedeul de bypass gastric presupune izolarea completă a unei mici porţiuni din stomacul tău, faţă de restul stomacului. Prin intermediul acestei intervenţii, alimentele vor ajunge numai în porţiunea superioară a stomacului şi niciodată în partea inferioară. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, ce va prelua alimentele pe care le înghiţiţi.

Este una dintre cele mai eficiente proceduri bariatrice, datorită unor mecanisme complexe de malabsorbtie, hormonale şi restrictive. Implică tehnici avansate laparoscopice, care constau în rezecţii, sutură mecanică şi electrochirurgie.

Indicaţia chirurgicală de bypass gastric este adresată unor categorii aparte de pacienţi (obezitate de clasa mare, boli asociate importante, în special diabet zaharat tip II, tipul de comportament alimentar, etc).

Avantajele operaţiei de gastric bypass:

- cu ajutorul acestei proceduri, stomacul se va umple după câteva înghiţituri, iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generându-ţi rapid senzaţia de saţietate;
- intervenţia chirurgicală este efectuată laparoscpic, iar recuperarea este rapidă şi uşoară: spitalizare de 48 ore, dureri postoperatorii limitate, recuperare fără cicatrici;
- această metodă chirurgicală contribuie la ameliorarea afecţiunilor metabolice asociate obezităţii: diabet zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică etc.
- prin intermediul acestui tip de intervenţie, vei putea pierde până la 80% din excesul pondera.

Operaţia de gastric bypass este una dintre cele mai eficiente şi răspândite metode chirurgicale împotriva obezităţii şi a bolilor metabolice cauzate de obezitate.

Galerie foto pînă şi după chirurgia obezității

 

Servicii